niedziela, 30 listopada 2008

Bigos


Składniki:
  • 2 - 4 kg kiszonej kapusty
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 30 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 50 dag cienkiej wędzonej kiełbasy
  • 40 dag mięsa wieprzowego
  • smalec
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawa do bigosu
  • sól, pieprz
  • mąka
  • liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:


Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować ją ok 20 minut i odsedzić. Przełożyć spowrotem do garnka, wlać ok litry wody (może być trochę więcej), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek oraz około pół kostki smalcu. Dusić to wszystko, między czasie pokroić w kostkę cienką kiełbasę i dodać do kapusty. Opłukać suszone grzyby, jeśli są duże to je pokroić i również wrzucić do kapusty. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę i smażyć na patelni na dużym ogniu żeby się mocniej zarumieniło. Następnie wrzucić do garnka. Dusić wszystko ok 40 minut dodając po drodze całą przyprawę do bigosu, 2 liście laurowe, kilkaaście ziarenek ziela angielskiego oraz koncentrat pomidorowy. Na końcu doprawić solą i pieprzem oraz dodać ok 6 łyżek mąki. Ten przepis jest ba bigos świąteczny, w lecie można dodać do niego np. cukinię zamiast mięsa :)

Smacznego! 

0 komentarze: