poniedziałek, 9 lutego 2009

Chicken pasta


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa kebab-gyros
  • 1 cebula
  • czosnek granulowany
  • kostka rosołowa grzybowa
  • zestaw papryk kolorowych (mogą być mrożone), ilość dowolna
  • puszka pomidorów
  • słoiczek sosu bolonese, lub pomidorowo - czosnkowego
  • vegeta, sól, pieprz
  • opakowanie makaronu Farfale, lub innego
  • smalec
  • mieszanka serów: edam, chedar i mozarella
Przygotowanie:

Piersi kurczaka pokroić w kostkę i obsypać przyprawką kebab - gyros. Odstawić do lodówki na 30 minut. Cebulkę pokroić w kostkę i zarumienić na 2 łyżkach smalcu. Dodać kurczaka i smażyć ok 10 minut. Następnie dodać pomidory z puszki i pokrojoną w paski papryk.
Smażyć wszystko ok 5 minut, dodając kostkę rosołową i czosnek granulowany oraz pozostałe przyprawy. Następnie dodać sos ze słoiczka. Smażyć przez cały czas kiedy w garnku będziemy gotować makaron według przepisu. Sos ten najlepszy jest gęsty, dlatego należy smażyć go do póki nie pozbędziemy się wszelkich niepotrzebnych płynów które nam go rozrzedzają. Podawać na gorąco z makaronem, posypane mieszanką serów.




Tak na marginesie, jadna z moich czytelniczek postanowiła przejść na dietę, a ja tu takie tłustości sewruję :) Następnym razem bedzie coś bardziej lekkostrawnego :)

Smacznego! 

0 komentarze: