niedziela, 15 lutego 2009

Ogórkowa po ukraińsku


Składniki:
  • 40 dag żeberek
  • słoik ogórków kiszonych
  • 3 - 4 marchewki
  • 5 - 6 ziemniaków
  • liść laurowy, ziele angielskie, kostka rosołowa, sól, pieprz
  • śmietana (kwaśna)
  • mała cebulka
Przygotowanie:
Żeberka zalać wodą w garnku (wody ok 3 litrów) i gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tartce o dużych oczkach (6 - 12 sztuk, w zależności jaką chcemy mieć kwaśną), wkładamy je na patelnie. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tartce o dużych oczkach i dodajemy ją do ogórków. Dodajemy do tego kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie. Wszystko razem smażymy przez 10 - 20 minut. Z wody wyjmujemy żeberka i dzielimy je na drobne kawałki. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Między czasie obieramy cebulkę i kładziemy ją całą na palniku, lekko ją przypalając. Dodajamy do gotujących się ziemniaków. Pod koniec, kiedy ziemniaki będą już w mairę miękkie dodajemy smażone ogórki i marchewkę. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy mięsne kawałki. Kiedy ziemniaki, ogórki i marchewka będą miękkie, nalewamy zupę do salaterek i tuż przed konsumpcją dokładamy do salaterki łyżkę śmietany.

Smacznego!

0 komentarze: