poniedziałek, 2 listopada 2009

Czerwony kurczak


Składniki:
  • 4 - 8 części kurczaka
  • słoiczek musztardy bawarskiej (Kamis)
  • ketchup
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 20 - 30 dag pieczarek
  • olej
  • sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie:

Kurczaka myjemy obsypujemy pieprzem, solą i bazylią, wlewamy ok 1/3 szklanki oleju i dodajemy 4 łyżki musztardy i ok. pół butelki ketchupu. Cebulkę obieramy i kroimy w grube plastry to samo robimy z marchewką. Pieczarki kroimy w grube talarki. Wszystko dokładnie mieszamy z kurczakiem i wkładamy do blachy. Uzupełniamy olejem. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i niczym nie przykryta blachę wkładamy do piekarnika. Pieczemy tyle czasu ile będziemy potrzebowali na obranie i ugotowanie ziemniaków.




Smacznego!

0 komentarze: