sobota, 25 kwietnia 2009

Kurczak w ryżu


Dawno mnie już tutaj nie było. Ale żyje i mam się dobrze. A za tydzień będę nawet w polsce na całe 2 tygodnie. Niestety okres pracowy nadal trwa. Więc moje gotowanie ogranicza się do minimum w postaci kanapki do pracy :) Ale jednak niedawno coś ugotowałem i był to kurczak :)

Składniki:
  • 8 podudzi
  • kilogram ryżu
  • 2 cukinie
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 kolorowe papryki
  • puszka pomidorów
  • chili w proszku lub sos chili ze słoiczka
  • kostka rosołowa wołowa
  • pieprz, sól, wegeta
  • masło
  • 2 cebulki
Przygotowanie:

Kurczaka obsmażyc na rumiany kolor na dużym ogniu i włożyć do naczynia żaroodpornego. Pokroić w kostkę cukinię, cebulkę i paprykę wsypac do naczynia. Następnie wysypać ryż i zalać go ok 0,5 litra bulionem z kostki i dodać ok. pół kostki masła. Wlać puszkę pomidorów (moze być dwie, dodać pieprzu, chili, vegety i soli oraz wlac wino. Wszystko razem wymieszać i przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 1 godziny do czasu aż ryż bedzie miękki. Kiedy zauważymy że ryż wypił nasz sos uzupełniamy go wodą.
Zdjęcie niedługo bedzie, bo muszę go wcześniej ładnie obrobić :)

Smacznego!