niedziela, 21 marca 2010

Zupa szczawiowa


  W dawnych czasach, kiedy byłem młody, szczaw zbierać chodziło się na pobliską łąkę. Dzisiaj chodzi się do sklepu lub na bazar. Muszę dodać, ze zupa jest również w wykonaniu mojej żony :) Niedługo zmienię adres na żona-gotuje :P

Składniki:
  • słoiczek szczawiu
  • po 2 jajka na osobę 
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • słodka śmietanka
  • pieprz, vegeta
  • kostka rosołowa
  • 2,5 litry wody
Przygotowanie:

  Jajka ugotować na twardo i obrać. Do garnka wlać wodę, dodać kostkę rosołową i doprowadzić do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować, dodać pokrojoną w kostkę cienką kiełbasę i nieodsączony szczaw. Gotować ok 10 minut. Dodać słodką śmietankę doprawić pieprzem i vegetą i gotować kolejne 5 minut. Na głębokim talerzu rozdrobnić jajko i zalać zupą. Podawać na gorąco.



Smacznego!

0 komentarze: