niedziela, 20 czerwca 2010

Nudle z kurczakiem

Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem przygotowania potrawy z makaronem nudle. Na początku był pomysł wykonania sałatki z nudle i tuńczyka, ale w ostateczności przygotowałem pyszną zapiekankę.

Składniki:
  • 400 gram makaronu nudle (z tej ilości wychodzi ok. 3 porcji zapiekanki)
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • pół puszki pokrojonych pomidorów
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • olej
  • imbir w proszku, pieprz mielony, zmielony koper włoski, mielony cynamon (najlepiej odmiana chińska zwana cassia), zmielone goździki (takie do piernika), czosnek granulowany, zmielone chili, sól, zwykły suszony koperek
  • 20 dag startego żółtego sera
  • świeża bazylia
  • olej
Przygotowanie:

Ugotować makaron według przepisu w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przesypać do żaroodpornego naczynia. Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę. Sos sojowy wymieszać z ziołami (ziół należy użyć niewiele, tak na oko), tak przygotowany sos przełożyć do kurczaka i dokładnie z nim wymieszać. Zamarynowanego kurczaka wstawić na 30 minut do lodówki, w tym czasie obrać pieczarki i pokroić każdą na 4 części. Korzonki pokroić wzdłuż. Na patelnię wylać odrobinę oleju, rozgrzać i wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulkę. Zeszklić i wrzucić kurczaka. Podsmażyć ok. 7 minut i wrzucić pieczarki. Wszystko smażyć jeszcze ok. 15 minut. Pod koniec posolić niewielką ilością soli. Tak usmażonego kurczaka wymieszać z ugotowanym makaronem . Suszone pomidory blenderem zmiksować razem z pokrojonymi liśćmi bazylii. Wlać to do makaronu z kurczakiem i dodać pół puszki zwykłych pokrojonych pomidorów. Wszystko razem wymieszać i wstawić bez przykrywania do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w 200 stopniach przez 15 minut. Wyjąc zapiekankę, posypać żółtym serem i ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut. Podawać na gorąco.





Smacznego!

0 komentarze: