czwartek, 16 września 2010

Mus czekoladowy z mascarpone


A dzisiaj coś słodkiego, aby osłodzić Wam trud przygotowywania potraw konkursowych. Tak tylko jeszcze napiszę, że mam już pierwsze zdjęcia Waszych potraw i wybór tej najlepszej będzie dla Was naprawdę trudny :) Niniejszy przepis dołączam no akcji kulinarnej na durszlak.pl o nazwie Festiwal mascarpone

Składniki:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 70 g herbatników
  • 284 ml kremówki
  • 250 ml mascarpone
  • 1 łyżka cukru
Przygotowanie:

Rozpuścić 150 g czekolady (można to zrobić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej) i wymieszać ją z pokruszonymi herbatnikami. Odstawić. W głębokiej salaterce ubić kremówkę z łyżką cukru, kiedy będzie już w miarę sztywna, stopniowo dodawać serek mascarpone i dalej ubijać. Ubitą masę wymieszać z masą czekoladową i nałożyć do pucharków. Wierzch deseru posypać startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą. Wstawić na godzinę do lodówki.



Smacznego!

sobota, 11 września 2010

Baranina w pomidorach z płatami lasagne

Tak jak wczoraj obiecałem, dzisiaj zamieszczam przepis na baraninę. Zwykle to mięso jadam w brytyjskich fast foodach, ale ostatnio naszła mnie ochota, żeby samemu spróbować sił w przygotowaniu potrawy z tego mięsa. Przepis zaczerpnąłem z gazety o wnętrzach Livingect wydanie październik 2010. Zgłaszam go do dwóch akcji kulinarnych na durszlak.pl a mianowicie Viva la pasta orazSmacznie i pomidorowo. Ta porcja przewidziana jest na góra 3 osoby.

Składniki:
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 duże steki baranie z kością (lub nie)
  • 1 cebula
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • 125 ml białego wina wytrawnego
  • puszka pomidorów krojonych (lub cherry)
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 125 ml wody
  • 200 gram suchych płatów lasagne
  • 75 gram startej mozzarelli 
Pesto:
  • pęczek świeżej bazylii
  • 65 ml oliwy z oliwek
  • 15 gram granulowanego parmezanu
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od pesto, w salaterce lub stojącym mikserze mieszamy bazylię, oliwę, parmezan sól i pieprz. Wszystko razem miksujemy i odstawiamy. Na patelni bardzo mocno rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej z obu stron steki aż będą mocno rumiane (ok. 2 minut), przekładamy je do innego naczynia. Na oliwie po smażeniu steków podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (przez jakieś 2 minuty). Następnie dodajemy wino, pomidory, rozmaryn oraz wodę i chwilę wszystko gotujemy. Steki przekładamy do głębokiego ale wąskiego garnka i zalewamy je naszym sosem. Stawiamy na bardzo małym ogniu i dusimy przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając. W tym czasie uzupełniamy sos wodą i winem stosunkiem 1:1. Pod koniec duszenia, kiedy mięso swobodnie będzie odchodzić od kości, przestajemy uzupełniać wodę i wino i dusimy do czasu aż zostaną oprócz mięsa same pomidory i niewielka ilość wody. Wyjmujemy steki, oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałki. W garnku gotujemy osoloną wodę z odrobiną oleju i wrzucamy do niej pokruszone płaty lasagne (ja taki płat podzieliłem na 4 mniejsze). Płaty gotujemy al dente. Odcedzamy je i przekładamy z powrotem do garnka.Dodajemy do nich podzielone mięso i sos. Wszystko razem mieszamy. Kładziemy na tależ, posypujemy mozzarellą i polewamy naszym pesto. Jemy na gorąco z białym winem.



Smacznego!

piątek, 10 września 2010

Mini tarty


Już od kilku dni wszyscy odwiedzający mogą wziąć udział w konkursie urodzinowym, z niecierpliwością czekam na pierwsze zdjęcia konkursowe, a między czasie poczęstuje Was czymś bardzo pysznym. Dzisiejszy obiad w wykonaniu mojej żony :)

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 25 dag ugotowanej piersi z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 125 g pieczarek
  • sól, pieprz majeranek
  • 2 jajka
  • ziarenka smaku
  • 2 łyżki keczupu i 3 łyżki sosu sojowego
  • starta mozarella 
  • olej
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i wysypujemy na niego pokrojoną w kostkę cebulkę i w plasterki pieczarki. Smażymy do czasu aż cebulka się nam zeszkli i dodajemy rozdrobnionego kurczaka. Chwilę smażymy, dodajemy keczup i sos sojowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i ziarenkami smaku. z lodówki wyjmujemy ciasto francuskie, rozkładamy je i kroimy w prostokąty wielkości 5x10 cm. Na każdym prostokącie kładziemy usmażonego kurczaka. Boki prostokąta malujemy rozkłóconymi jajkami. Ewentualnie na kurczaka kładziemy trochę sera i przykrywamy drugim prostokątem ciasta i zalepiamy boki. Wierzch nacinamy wzdłuż nożem i smarujemy jajkiem. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Tarty nie zakryte pod koniec pieczenia posypujemy serem. Podajemy z dowolną sałatką, ewentualnie polane keczupem.





Smacznego!
A jutro planuję przygotować baraninę z pesto i pokruszonymi płatami lasagne :) Zapraszam :)

sobota, 4 września 2010

French toast


A dzisiaj coś prostego i naprawdę dobrego :) A przede wszystkim bardzo szybkiego :) Śniadanie w wykonaniu mojej żony :)

Składniki:
  • 6 kromek chleba tostowego bez skórki
  • 2 jajka
  • 1/2 filiżanki mleka
  • 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder
  • olej
Przygotowanie:


W salaterce rozkłócić jajka, dodać cukier waniliowy, cynamon i mleko i wszystko razem wymieszać. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju (tosty szybko wypijają olej, więc trzeba go dolewać), każdą kromkę chleba obtoczyć masą jajeczną z obu stron i smażyć na patelni aż będą rumiane z każdej strony. Posypać cukrem pudrem i konsumować.





Smacznego!