sobota, 26 listopada 2011

Żeberka zapiekane w warzywach

Bardzo smaczne i aromatyczne danie według mojego pomysłu z bardzo dużą ilością świeżego koperku.

Składniki:

  • 1 kg żeberek podzielonych na mniejsze porcje
  • 1 duża cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 kolorowe papryki
  • sól, pieprz
  • szklanka posiekanego świeżego koperku
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • pół szklanki sosu BBQ
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka curry

Przygotowanie:

Żeberka opłukać pod bieżącą wodą, oprószyć pieprzem i solą, wstawić na 30 minut do lodówki. Ziemniaki obrać i pokroić na 4 części. Na spód naczynia żaroodpornego położyć żeberka oraz ziemniaki. Cebulę pokroić w grube plastry i razem z pokrojonymi na 4 części pieczarkami dodać do żeberek. Marchewkę kroimy w plasterki a paprykę w grubszą kostkę i również dodajemy do reszty. W dużym naczyniu mieszamy piwo z pozostałymi składnikami oprócz koperku i zalewamy nasze żeberka i warzywa. Na koniec dodajemy nasz koperek i wszystko razem mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, przykrywamy naczynie i pieczemy 1,5 do 2 godzin, co pół godziny mieszając. Podajemy na ciepło.
























Smacznego!