niedziela, 22 maja 2011

Żurawinowa niedziela


Odkąd istnieje blog, nie było jeszcze dwóch przepisów w jednej notce. Dzisiaj jest inaczej, a to za sprawą kluczowego składnika obydwu potraw, a mianowicie żurawiny. Na pierwszy ogień prezentuje Wam pysznego kurczaka pieczonego w soku żurawinowym.

Kurczak w sosie żurawinowym


Składniki:
  • 5 - 6 części kurczaka, mogą być podudzia
  • 1,5 szklanki soku żurawinowego
  • 5 łyżeczek dżemu żurawinowego
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 3/4 szklanki cydru gruszkowego
  • 5 goździki
  • sól, pieprz
  • 15 dag masła
  • pół filiżanki śmietanki 30 %
  • 2 łyżki mąki
Przygotowanie:


Kurczaka umyć i nasmarować 2 łyżeczkami dżemu żurawinowego oraz mieloną papryką. Odstawić do lodówki na pół godziny. Na głębokiej patelni rozpuścić masło i obsmażyć w nim z każdej strony kurczaka na rumiany kolor. Do naczynia żaroodpornego wlać sok z żurawin, dodać resztę dżemu oraz cydr gruszkowy i wrzucić goździki oraz ok. pół łyżeczki soli i trochę zmielonego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać, włożyć do tego zarumienionego kurczaka. Nasz sos powinien zakrywać kurczaka do 1/4 wysokości, może być nawet trochę więcej. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 1 godzinę i 20 minut, lub trochę dłużej w zależności od tego, kiedy nas sos zacznie się gotować. Od chwili rozpoczęcia gotowania się sosu pieczemy 40 minut. Mniej więcej 10 minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy naczynie żaroodporne i odlewamy z niego do rondelka ok. 1,5 szklanki sosu i ponownie wstawiamy naczynie do piekarnika. Sos w rondelku doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy go śmietanką wymieszaną z mąką. Kurczaka podajemy z ziemniakami lub ryżem polanego sosem.



Gruszki w earl grey'u


Drugim przepisem są gruszki kóre niedawno znalazłem u Mirabeki :) Są pyszne :) Moje proporcje są trochę inne niż na Jej blogu, bo robiłem na większą ilość gruszek :)

Składniki:

  • 4 szklanki wrzątku
  • 4 saszetki herbaty earl grey
  • 5 gruszek
  • 1 szklanka ciemnego cukru brązowego
  • 16 suszonych moreli
  • szklanka suszonych żurawin
  • 10 winogron
  • 8 gożdzików
Przygotowanie:

  Herbatę zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut. Gruszki obrać, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych. Wyjąć saszetki herbaty, przelać esencję do garnka, wsypać brązowy cukier i stopniowo podgrzewając doprowadzić do jego rozpuszczenia. Kiedy nasza herbata zacznie się gotować dodać do niej gruszki, goździki i morele. Wszystko razem gotować 5 minut, następnie dodać suszoną żurawinę i gotować jeszcze minutę. Odcedzić nasze owoce i ułożyć ja na półmisku (ja użyłem małego kwadratowego naczynia żaroodpornego), ładnie poukładać dekorując dodatkowo winogronem. Herbatę ponownie postawić na ogień i gotować do czasu aż zostanie jej ok 1 szklanki w miarę gęstej. Polać nią nasze owoce. 


Smacznego!

czwartek, 5 maja 2011

Jajka faszerowane pieczarkami


Uwielbiam jajka w każdej postaci, a faszerowane pieczarkami szczególnie. Oto one:

Składniki:
  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 30 dag pieczarek
  • 2 łyżki majonezu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny
  • 2 łyżki masła
  • kostka rosołowa drobiowa
  • 1 cebula
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej
Przygotowanie:



Jajka obrać ze skorupek i ostrożnie przekroić na połówki. Łyżeczką usunąć żółtka, tak aby nie uszkodzić białek. Żółtka przełożyć do głębokiej salaterki i rozdrobnić (można użyć łyżeczki, widelca, zetrzeć na tarce). Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, można wykorzystać również korzonki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pieczarki, kostkę rosołową, majeranek i paprykę. Wszystko razem dusić ok. 15 minut. Doprawić solą morską i pieprzem. Potrzymać kilka minut na ogniu. Kiedy pieczarki lekko nam przestygną, dodać je do żółtek. Do całości dodajemy majonez. Mieszamy wszystko ze sobą. Doprawiamy pieprzem i solą i ponownie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy miejsca po żółtkach. Gotowe jajka układamy na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty. Jajka możemy na koniec posypać szczypiorkiem.



Smacznego!

poniedziałek, 2 maja 2011

Kuskus po berberyjsku


Dzisiejszy obiad wykonałem według przepisu Panny Malwiny :) Potrawa ta wyśmienita jest dla ludzi lubiących naprawdę ostre dania :) Z niewielkimi zmianami wygląda ona tak:

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka każda o wadze 150 g
  • szczypta szafranu ok 12 g
  • sól, pieprz
  • 200 ml wywaru z kostki rosołowej drobiowej
  • pół puszki pomidorów bez skórki, pokrojonych
  • 1 cebula
  • pół papryczki jalapeno (ja użyłem papryczki habanero), przy krojeniu uwaga  na oczy, usta i nos :)
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki (ja użyłem 1,5 łyżeczki suszonej)
  • 250 dag pieczarek
  • 150 g groszku cukrowego
  • ok. pół szklanki kuskusu na osobę
Przygotowanie:


Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, wykładamy na patelnię. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szafran, pietruszkę i natkę kolendry. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pomidory i wywar. Wszystko razem dusimy ok. 15 minut. Dodajemy ostrą papryczkę oraz cukinię pokrojoną w kostkę i groszek cukrowy. Wszystkie składniki dusimy do czasu aż warzywa będą miękkie. Przygotowujemy kuskus według przepisu na opakowaniu. Danie podajemy posypane natką pietruszki.



Smacznego!