sobota, 30 lipca 2011

KsK czyli kurczak słodko kwaśny


Dzisiejszy obiad spodoba się osobom nie lubiącym spędzać dużo czasu w kuchni. Danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam fanom słodko kwaśnych smaków :)

Składniki:

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub zwykłej pszennej
  • 1/2 filiżanki niesłodzonego soku z anansa
  • 1 filiżanka dżemu lub sosu z żurawiny
  • 1/2 filiżanki sosu barbecue
  • 500 gram piersi z kurczaka lub chudej wieprzowiny
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 3/4 filiżanki pokrojonego w kostkę ananasa
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki czosnku w occie balsamicznym, lub 2 ząbki zwykłego posiekanego
  • 15 dag malutkich pieczarek
Przygotowanie:

W salaterce wymieszać mąkę kukurydzianą z sokiem ananasowym do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać sos żurawinowy i barbecue, wymieszać i odstawić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić do niej poszatkowaną cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć, dodać pokrojonego w grubą kostkę kurczaka. Wszystko razem smażyć na dużym ogniu przez 5 minut. Dodać sól i paprykę w proszku oraz całe pieczarki, jeśli są zbyt duże przekroić je na pół. Wszystko dusić 10 minut. Dodać pokrojoną w paski paprykę i ananasa. Dusić 5 minut i dodać nasz sos żurawinowy. Wszystko razem dusić do czasu aż sos zgęstnieje. Podawać z noodle lub ryżem ugotowanym na sypko w nie osolonej wodzie.


Smacznego!

czwartek, 28 lipca 2011

Muffinki bananowe


Moje pierwsze muffinki :) Z bananami i płatkami ciemnej czekolady oraz paroma przyprawami :) Zapraszam serdecznie :)

Składniki:
  • 1 duże jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki płatków czekoladowych ciemnych
  • 1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 2 banany
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
Przygotowanie:


  Do dużej miski wybić jajko, dodać mleko, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, ciemny cukier, olek, sól i pokrojone w plasterki banany. Wszystko razem zmiksować ze sobą blenderem. Następnie stopniowo dodawać mąkę i dalej miksować. Kiedy wszystko razem połączymy dodajemy płatki czekolady i mieszamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, papilotki na muffinki  wstawiamy do blachy na muffinki i wypełniamy masą do 3/4 wysokości i na wierzchu posypujemy jasną wersją brązowego cukru. Pieczemy 20 minut.




Smacznego!

niedziela, 24 lipca 2011

Coley zapiekany w ziołach


Coley według Wikipedi to ryba drapieżna z rodziny dorszowatych żyjąca miedzy innymi w wodach Bałtyku. Jej polska nazwa to Czarniak nazwa ta wzięła się z tąd, że wnętrze pyska ryby jest prawie czarne. Wczoraj przechodząc obok targu ze świeżymi owocami morza zakupiłem sobie dorodnego fileta z Czarniaka :) Szukając przepisu na jej podanie znalazłem pomysł mojego guru kulinarnego jakim jest ś.p. Maciej Kuroń na rybę morską zapiekaną w ziołach :) Powiem Wam tylko tyle, że jedząc tą rybę według tego przepisu czuję się jakbym miał niebo w ustach :) Polecam bardzo ale to bardzo mocno :) A oto przepis na ten pyszny obiad:

Składniki:

  • 1 kg czarniaka lub innej ryby morskiej
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula, 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka posiekanej pietruszki
  • pół łyżeczki suszonego tymianku i tyle samo suszonego kminku
  • pół łyżeczki chili
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 125 ml oliwy
  • cukier, sól, pieprz
Przygotowanie:

Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: Mieszamy chili, 4 łyżki oliwy, sok z cytryny, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, zalewamy marynatą rybę i odstawiamy ją do lodówki na co najmniej 2 godziny. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na kolejnych 4 łyżkach oliwy smażymy czosnek i cebulę, dolewamy wino, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dusimy 5 minut. Na koniec dosypujemy kminek, tymianek i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Smarujemy żaroodporne naczynie resztą oliwy. Na dnie układamy połowę pomidorów, na nich rybę, którą skrapiamy marynatą, następnie kładziemy resztę pomidorów. Całość polewamy wywarem z ziołami i posypujemy tartą bułką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Pieczemy 30 minut, podajemy z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty.


Smacznego!

piątek, 22 lipca 2011

Sałatka nicejska

Kolejna piątkowa kolacja, tym razem z sałatką nicejską, którą pierwszy raz robiłem. Wielkim pomocnikiem w jej wykonaniu okazała się książka Marka Łebkowskiego Doskonała kuchnia Polski :) Sałatka jest prosta, szybka w wykonaniu i bardzo smaczna :)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 duże pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 20 czarnych oliwek bez pestek
  • 130 gram tuńczyka w oleju lub sosie własnym
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka bazylii
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Pomidory płuczemy i kroimy w kostke. Z papryki wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy ją w drobne paski. Ogórek obieramy i kroimy w plasterki. Natomiast cebulę w cienkie plasterki. Odsączonego tuńczyka rozdrabniamy w jak najmniejsze kawałki. Sok z cytryny ucieramy ze szczyptą soli oraz pieprzem i gdy sól się rozpuści dodajemy bazylię i oliwę, mieszamy. Pomidory, ogórek, paprykę, fasolę i jajka układamy w salaterce. Posypujemy oliwkami pokrojonymi w plasterki, kawałkami tuńczyka i cebulą. Polewamy sosem. Podajemy z bagietką :)


Smacznego!

środa, 20 lipca 2011

Bogracz


Zupa w moim wydaniu to naprawdę rzadkość w naszym domu. Zwykle zupy gotuje żona :) Ale Bogracza postanowiłem ugotować ja, jak tylko zobaczyłem tą zupkę na blogu Wrotki :) Moja wersja jest bardziej łagodna i dodałem do niej pieczarki. Po za tym jeszcze jest kilka innych zmian, zobaczcie sami :) A oto przed Wami Bogracz w moim wydaniu :)

Składniki:

  • 30 dag wołowiny
  • 5 szklanek wody
  • 1,5 kostki grzybowej Knorr
  • 1 cebula
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 20 dag pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka drobnego makaronu (ja użyłem juz ugotowanego)
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżka bazylii, 1 liść laurowy, 6 ziarenek ziela angielskiego
  • czubata łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz mielony
Przygotowanie:

Umyć wołowinę i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i wrzucić do garnka z rozgrzanym smalcem. Smażyć chwilę, aż cebula się nam zarumieni i dodać mięso obie papryki mielone, kminek, bazylię, liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojony w plasterki czosnek. Wkroić do tego marchewkę w plasterki i dodać trochę soli. Podsmażyć wszystko do czasu aż mieso zmieni nam kolor na bardziej brązowy. Dodać pokrojone w grube plasterki pieczarki, wrzucić kostkę grzybową i zalać wodą. Przykryć i gotować 60 minut na małym ogniu. Kiedy mięso będzie robiło się miękkie dodać pomidory z puszki i pokrojoną w drobne kawałki paprykę. Po kilku minutach dodać ziemniaki i makaron. Gotować wszystko aż ziemniaki i makaron będą miękkie (jeśli dodajemy ugotowany makaron, wtedy robimy to kiedy ziemniaki się nam ugotują). Wszystko doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy na ciepło z pieczywem.


Smacznego!

niedziela, 17 lipca 2011

Pieczarki faszerowane

Szukając pomysłu na dzisiejszy dodatek do kurczaka, ujrzałem na Durszlaku w gorących pomysł Aveliny na pieczarki faszerowane :) Z niewielkimi przeróbkami (bo jakby mogłoby być inaczej!) wykonałem oto takie coś :)

Składniki:

  • 8 dużych pieczarek (flat mushrooms)
  • 20 dag małych pieczarek
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebulka
  • 1 marchewka
  • 125 g mozzarelli startej
  • 7 łyżek parmezanu granulowanego
  • 1 łyżeczka bazyli, pół łyżeczki tymianku, łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • łyżeczka vegety
  • pieprz, sól
  • kostka warzywna knorra
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i zarumienić na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Dodać starte na tarce o grubych oczkach małe pieczarki i marchewkę. Wszystko razem smażyć do czasu aż wyparuje cały sok puszczony przez pieczarki. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, zioła i vegetę. Wszystko razem smażyć jeszcze 7 minut, doprawiając pieprzem, solą i ostrą papryką. Odstawić do ostygniecia. Kiedy nasz farsz będzie chłodny, wymieszać go z mozzarellą i 3 łyżkami parmezanu. Duże pieczarki obrać, usunąć korzenie i na każdą nałożyć farsz, delikatnie go ubijając, tak aby powstała nam niewielka kopułka. Pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wrzucić do niego kostkę warzywną i zalać ok. szklanką gorącej wody. Zakryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celcjusza i zapiekać przez 30 minut. 7 minut przed końcem zapiekania, zdjąć pokrywę z naczynia żaroodpornego i posypać pieczarki resztą parmezanu i odrobiną bazylii. Podawać na ciepło. 

 

Smacznego!

sobota, 16 lipca 2011

Knedle z truskawkami i musem truskawkowo jagodowym


Cóż tu napisać? :) Pyszne kluseczki z truskawkami w środku polane pysznym musem truskawkowo jagodowym :) Pomysł zaczerpnąłem z bloga Nikol z niewielkimi przeróbkami oto przed Wami moje wydanie :)

Składniki:

  • 300 gram białego sera
  • 300 gram ugotowanych ziemniaków przemielonych maszynką lub dobrze stłuc 
  • 150 gram mąki przennej
  • jajko
  • 3 łyżki cukru
  • truskawki ok. 15 sztuk
Mus:

  • 20 dag truskawek
  • 20 dag czarnych jagód, lub borówki amerykańskiej
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:

W głębokiej misce zagnieść ciasto, powinno lekko przyczepiać się do dłoni. Wyjąć je na stolnice, zrolować i pociąć na ok. 15 kawałków. Każdy kawałek lekko rozpłaszczyć i na środek położyć truskawkę. Zrobić kulkę. Knedle gotować w garnku w nieosolonej wodzie z niewielką ilością oleju. Knedle są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię. Ciepłe knedle polać obficie przygotowanym ze zmiksowanych owoców razem z cukrem i jogurtem musem. Można również podawać na zimno.


Smacznego!

niedziela, 10 lipca 2011

Bigos z młodej kapusty


Wystarczy tych eksperymentów, czas przygotować coś typowo domowego. Jako że pora roku obfituje w młodą kapustę, marchewkę no i cukinię, dzisiaj zaserwowałem bigos z młodej kapusty :) Tyle go wyszło że wystarczy na najbliższe 2 tygodnie :)

Składniki:

  • 2 młode kapusty
  • 3 marchewki
  • 2 cukinie
  • 30 dag chudej wieprzowiny
  • 30 dag cienkiej wędzonej kiełbasy
  • 2 łyżki octu
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • przyprawa do bigosu z firmy Vegeta
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka ziarenek smaku Winiary
  • pieprz, sól
  • 7 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 kostki smalcu
  • 200 g koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:

Wieprzowinę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, zacząć smażyć, po 10 minutach dodać pokrojoną w kostkę cienką kiełbasę i wszystko razem smażyć 20 minut. Do dużego garnka włożyć smalec, pokrojoną w półplasterki cebulę, marchewkę oraz zmiażdżony czosnek, liście laurowe ziele angielskie. Do tego dodać posztkowaną kapustę i ocet, oraz dolać ok 1,5 litra wody. Garnek postawić na ogniu i gotować przez 20 minut, następnie dodać podsmażoną kiełbasę z miesem i przyprawę do bigosu. Wszystko dusić ze sobą 10 minut, następnie dodać pokrojoną w półplasterki cukinię, koncentrat pomidorowy i wino oraz ostrą paprykę i ziarenka smaku. Wszystko razem gotować do czasu aż kapusta i wieprzowina będę miękkie. Doprawić pieprzem i solą. Podawać na ciepło.


Smacznego!

sobota, 9 lipca 2011

Mule po belgijsku


Dawno nie było niczego egzotycznego, prawda? :) Ta potrawa skierowana jest do ludzi lubiących nowości i inne smaki niż ogólnie dostępne. Jeśli chodzi o moje wrażenia, to cóż mogę powiedzieć, mule jest inne niż wszystkie mięsa razem wzięte jakie do tej pory jadłem. Nawet baranina nie była tak egzotyczna jak mule :) Ale potrawa jest bardzo smaczna i polecam mocno :)

Składniki:

1 kg muli (małży)
50 g masła
3 ząbki czosnku
2 duże posiekane cebulki
2 gałązki selera naciowego, drobno pokrojone
1 por, drobno pokrojony
2 listki laurowe
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka  tymianku
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, sól
300 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

Małże opłukać w zimnej wodzie i odciąć bisiory. W rondelku rozgrzać masło dodać do niego posiekaną cebulkę, pora, selera i liście laurowe. Wszystko razem dusić aż warzywa zmiękną. Dodać zmiażdżony czosnek i nasze mule. Potrząsnąć rondelkiem w celu wymieszania wszystkich składników. Dodać wino, koperek, tymianek, oraz doprawić pieprzem i solą. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem nie więcej niż 5 minut. Po tym czasie wszystkie zamknięte mule wyrzucić. Reszte zalać śmietaną i wymieszać. Podawać w głębokich salaterkach z bagietkami czosnkowymi. Mule należy podawać zaraz po przyrządzeniu. 



Bardzo dobrym sposobem na jedzenie muli jest wykorzystanie muszelki. Używamy pierwszej, którą zjemy do wydobywania kolejnych :)

Smacznego!

sobota, 2 lipca 2011

Ryba zapiekana z warzywami


Szukając jakiegoś fajnego przepisu na obiad i zastanawiając się miedzy papryką faszerowaną a bigosem z młodej kapusty, wybór padł na rybę zapiekaną w warzywach :) Jak to zwykle bywa przepis tworzyłem podczas przygotowywania potrawy :) A o to co z tego wyszło:

Składniki:

  • 75 dag filetów rybnych z mintaja lub pangi (można użyć innych)
  • 3 cebule
  • 1 por
  • 25 dag pieczarek
  • łyżka sosu worcestershire
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka kminku
  • puszka pomidorów bez skóry
  • sól, pieprz, świeży koperek
  • olej
Przygotowanie:

  Rybę umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć z obydwu stron pieprzem, solą i curry, odstawić. W średniej wielkości rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju i dodać do niego pokrojoną w półplasterki cebulę, pora sos worcestershire oraz łyżeczkę curry. Warzywa zeszklić na oleju, dodać zmiażdżony w prasce czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko smażyć ze sobą 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w średniej wielkości kawałki paprykę, pomidory z puszki, zioła prowanslaskie oraz kminek. Całość dusić przez 15 minut, doprawiając pieprzem i solą. Gotowe warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć  w nie naszą rybę, nie mieszać ich ze sobą. Niezakryte naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 30 minut. 10 minut przed końcem zapiekania posypać obficie świeżym koperkiem. Rybę podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub młodymi ziemniakami. 


Smacznego!

piątek, 1 lipca 2011

Sałatka z paluszków krabowych surimi


Od dawna miałem ochotę na zrobienie czegoś z paluszków krabowych. Zastanawiając się nad dzisiejszą kolacją przyszedł mi do głowy pomysł na taką sałatkę :)

Składniki:

  • 40 dag paluszków krabowych surimi
  • 150 gram makaronu ryżowego, ewentualnie nudle
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka kukrydzy
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • pół puszki ananasa
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej dijon
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. W kubku wymieszać majonez, jogurt i musztardę, dodać zmiażdżony w prasce czosnek. Wymieszać i odstawić na godzinę. Makaron odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Do głębokiej miski pokroić w drobną kostę cebulkę i w półcentymetrowe plasterki nasze paluszki krabowe. Odsączyć kukurydzę i wsypać do miski. Dodać do niej pokrojonego ananasa, wystudzony makaron ryżowy i pokrojone w kostkę jajka. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie dodać sos czosnkowy, doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę. Podawać z chlebem lub bagietkami czosnkowymi.


Smacznego!