niedziela, 18 września 2011

Kurczak w sosie grzybowym

Jeśli szukamy pomysłu na danie z kurczaka, to w poszukiwaniach nie możemy ominąć bloga Panny Malwiny tam zawsze możemy znaleźć jakiś ciekawy przepis na drób. I ja dzisiaj tam byłem i znalazłem takie oto danie, oczywiście dokonałem lekkich przeróbek :)

Składniki:
  • 8 podudzi z kurczaka
  • 20 dag suszonych lub świeżych grzybów leśnych
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku i jedna łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżki mąki

    Przygotowanie:

    Suszone grzyby namoczyć godzinę przed przystąpieniem do gotowania. Następnie dokładnie umyć i odcedzić (namaczamy tylko grzyby suszone, grzyby świeże tylko myjemy). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy z każdej strony oprószone pieprzem i solą podudzia na złoty kolor. Wyjmujemy je z patelni. Na oliwę ze smażenia podudzi kroimy w kostkę cebulę i smażymy ją aż będzie szklista. Dodajemy nasze grzyby i dusimy 15 minut. Następnie dodajemy bulion, wino i zioła oraz wkładamy podudzia. Wszystko razem dusimy na wolnym ogniu ok 40 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia doprawiamy pieprzem i solą. Kiedy kurczak i grzyby będą już miękkie, rozrabiamy mąkę z ok. pół szklanki bulionu drobiowego. Wyjmujemy kurczaka z sosu a sam sos zagęszczamy mąką wymieszaną z bulionem. Gotujemy 5 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy trochę wody. Podajemy z ziemniakami i mizerią.


    Smacznego!

    poniedziałek, 5 września 2011

    Zupa grochowa

    Witam wszystkich serdecznie na moim blogu. W związku z dużymi zmianami w moim życiu osobistym, postanowiłem również zmienić stary serwis blogowy na nowy. Zobaczymy czy ta zmiana będzie na lepsze. Wszystkich stałych czytelników informuje, że wszystkie przepisy z poprzedniego bloga przeniosłem tutaj :) Zapraszam serdecznie do korzystania i życzę smacznego.

    Zupa grochowa, jest tym posiłkiem, który nieodłącznie kojarzy mi się z domem rodzinnym. Mój tato zawsze, kiedy nie wiedział co zrobić na obiad, gotował własnie tą zupę. Uwielbiałem zapach gotującego się grochu w połączeniu z zapachem cienkiej kiełbaski i podpiekanej cebulki :) Oto moja wersja rodzinnej zupy grochowej:

    Składniki:



    • 30 dag grochu żółtego łuskanego
    • 20 dag cienkiej wędzonej kiełbasy
    • 1 udko z kurczaka
    • 2 marchewki
    • 1 mała cebulka
    • 5 ziemniaków
    • opakowanie zupy grochowej (Winiary)
    • 5 ziarenek ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 2 łyżeczki soli
    • pół łyżeczki mielonego pieprzu
    • 1 kostka rosołowa wołowa
    • 4 litry wody
    • świeża natka pietruszki

    Przygotowanie:

    Do dużego garnka wlać wodę i dodać opłukane udko z kurczaka. Zagotować, między czasie zbierając szumy. Kiedy już to zrobimy, dodajemy kostkę rosołową i pokrojoną w kostkę marchewkę. Cebulkę obieramy, odcinamy dolną część i kładziemy na palącym się małym palniku. Mocno podpiekamy kilka minut, dodajemy do zupy. Następnie dodajemy groch, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 15 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i cienką kiełbasę. Wszystko razem gotujemy 10 minut. Dodajemy naszą zupę grochową Winiary rozrobioną w 0,5 litra zimnej wody. Gotujemy 2 minuty i doprawiamy pieprzem i solą, oraz dodajemy natkę pietruszki. Wszystko gotujemy 5 minut. Podajemy na gorąco z chlebem.


    Smacznego!