sobota, 26 listopada 2011

Żeberka zapiekane w warzywach

Bardzo smaczne i aromatyczne danie według mojego pomysłu z bardzo dużą ilością świeżego koperku.

Składniki:

  • 1 kg żeberek podzielonych na mniejsze porcje
  • 1 duża cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 kolorowe papryki
  • sól, pieprz
  • szklanka posiekanego świeżego koperku
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • pół szklanki sosu BBQ
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka curry

Przygotowanie:

Żeberka opłukać pod bieżącą wodą, oprószyć pieprzem i solą, wstawić na 30 minut do lodówki. Ziemniaki obrać i pokroić na 4 części. Na spód naczynia żaroodpornego położyć żeberka oraz ziemniaki. Cebulę pokroić w grube plastry i razem z pokrojonymi na 4 części pieczarkami dodać do żeberek. Marchewkę kroimy w plasterki a paprykę w grubszą kostkę i również dodajemy do reszty. W dużym naczyniu mieszamy piwo z pozostałymi składnikami oprócz koperku i zalewamy nasze żeberka i warzywa. Na koniec dodajemy nasz koperek i wszystko razem mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, przykrywamy naczynie i pieczemy 1,5 do 2 godzin, co pół godziny mieszając. Podajemy na ciepło.
























Smacznego!

niedziela, 20 listopada 2011

Biała kiełbasa w sosie chrzanowo-musztardowym

Rzadko gości na moim stole biała kiełbasa. Ostatni raz jadłem ją ładnych kilka lat temu. Przeglądając jedną z książek kulinarnych znalazłem pomysł na białą kiełbasę w sosie chrzanowo-musztardowym. I powiem Wam, że danie może nie wygląda zbyt apetycznie, ale w smaku jest wyśmienite. Przepis zaczerpnięty z książki Marka Łebkowskiego "Doskonała Kuchnia Polska"

Składniki:

  • 1 kg białej surowej lub parzonej kiełbasy
  • 20 dag cebuli
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 100 gr utartego chrzanu
  • 1 łyżka musztardy angielskiej Colman's lub francuskiej
  • sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na 2 łyżkach masła, oprószamy mąką i rumienimy. Kiełbasę płuczemy, wkładamy do garnka, wlewamy bulion i śmietanę, dodajemy liście laurowe i goździki, gotujemy 15 minut i wyjmujemy kiełbasę, liście laurowe i goździki. Do bulionu dodajemy cebulę, chrzan i musztardę, gotujemy mieszając 10 minut. Miksujemy, przecieramy przez sito i doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką. Do sosu dodajemy pozostałe masło i kiełbasę. Podgrzewamy, aż sos się zagotuje i podajemy z ziemniakami pure.
























Smacznego!

sobota, 19 listopada 2011

Sałatka Mariusza

Dawno nie było żadnej sałatki, a więc trzeba nadrobić te zaległości. Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować sałatkę z kurczakiem, ananasem i selerem. Mam nadzieję że Wam się spodoba i kiedyś zagości a stołach w Waszych domach :)

Składniki:

  • 20 dag żółtego sera edamskiego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka ziołowej (Prymat)
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 5 plasterków ananasa z puszki
  • słoiczek startego selera 
  • puszka kukurydzy
  • 1 mała cebulka
  • pieprz mielony sól
  • 2,5 łyżeczki musztardy grillowej
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka keczupu łagodnego

Przygotowanie:

Żółty ser pokroić w drobną kostkę i zasypać pieprzem ziołowym, wymieszać i odstawić do lodówki. Kurczaka pokroić w drobną kostkę i przełożyć do patelni, zalać sosem sojowym, dodać czosnek granulowany, paprykę, przyprawę do kurczaka. Smażyć wszystko ok. 20 minut. Odstawić do ostygnięcia. Na dno głębokiej salaterki wyłożyć kurczaka, posypać go drobno pokrojoną cebulką i wszystko przykryć przepłukanym i odsączonym selerem. Na seler rozsmarować warstwę 3 łyżek majonezu i 1 łyżeczkę musztardy grillowej. Na tą warstwę wyłożyć odsączoną kukurydzę, następnie drobno pokrojonego ananasa i na koniec przykryć żółtym serem. W miseczce wymieszać 1,5 łyżeczki musztardy grillowej, 3 łyżki majonezu oraz łyżkę keczupu. Doprawić zwykłym świeżo mielonym pieprzem i solą. Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do miseczki z sosem, Wszystko wymieszać i tak przygotowanym sosem pokryć naszą sałatkę. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Podawać z pieczywem czosnkowym lub bagietką.


Smacznego!

czwartek, 10 listopada 2011

Cynamonowe racuchy

Czas na coś słodkiego :) Racuchy chyba każdy wie czym są i jakie pyszne potrafią być. Do ciasta możemy dodać prawie każdy dodatek, który w danym momencie nam pasuje lub na który mamy ochotę. Ja prezentuje je w wersji z suszonymi bananami i rodzynkami.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki (może być trochę więcej)
  • 2,5 szklanki mleka, maślanki lub kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru wersja light
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki suszonych bananów
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1 kieliszek ginu lub rumu (możemy pominąć)
  • olej

Przygotowanie:

Do głębokiej salaterki wlewamy mleko, dodajemy jajka, cynamon, cukier, sodę, alkohol. Wszystko razem miksujemy, dodając stopniowo mąkę. Kiedy nasze ciasto uzyska konsystencję o wiele bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe, przestajemy miksować i dodajemy owoce, które razem z ciastem łączymy za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i łyżką nakładamy ciasto tak jak robimy z plackami ziemniaczanymi. Smażymy racuchy z obydwu stron na niewielkim ogniu na złoty kolor. Podajemy z herbatą. Możemy posmarować je również dowolnym dżemem.


Smacznego!