sobota, 25 lutego 2012

Kwasówka

"Lubili i lubią Polacy kwaśne potrawy; ich krajowi poniekąd właściwe i zdrowiu ich potrzebne" - Łukasz Gołębiowski "Tajemnice kuchni staropolskiej" 1830 rok. Do tych właśnie potraw zalicza się kwasówka, czyli zupa na bazie soku z kiszonej kapusty. Niniejszy przepis pochodzi z książki "Doskonała kuchnia Polski" Marka Łebkowskiego. Polecam wszystkim gustującym w kwaśnych potrawach :)

Składniki:

  • 300 ml soku z kiszonej kapusty
  • 10 - 15 suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • 200 g ugotowanych łazanek
  • sól, pieprz
  • 1,75 litra wody
Przygotowanie:

Grzyby płuczemy, zalewamy 1 l wody i moczymy 30 minut. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, rumienimy na łyżce masła, dodajemy z ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i liściem laurowym do grzybów, wszystko razem przelewamy do garnka, razem z wodą w której moczyły się grzyby, gotujemy 30 minut. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Wywar przecedzamy przez drobne sito, dodajemy do niego grzyby i cebulę, wlewamy sok z kapusty oraz 0,75 litra wody i zagotowujemy. Mąkę smażymy na łyżce masła, zalewamy 100 ml wody, wlewamy do zupy i doprawiamy ją solą i pieprzem. Na talerzach rozkładamy łazanki, wlewamy zupę, nakładamy po łyżce śmietany i podajemy.


Smacznego!

wtorek, 21 lutego 2012

Pancake Day, czyli naleśniki z kakao :)

Pancake Day, czyli angielski odpowiednik polskiego tłustego czwartku, obchodzony jest co roku we wtorek, tuż przed środą popielcową. Oprócz smażenia naleśników w miastach Wielkiej Brytanii odbywają się tzw. biegi z patelnią. Biegi te zapoczątkowała pewna kobieta, która nie chcąc się spóźnić do spowiedzi, pobiegła do kościoła z patelnią w ręku na której smażył się naleśnik. Oczywiście największe biegi jak co roku odbywają się w Londynie. Biorą w nim udział sztafety reprezentujące firmy, szkoły jak i prywatne osoby :) Ja w biegu nie brałem udziału ale na obiad przygotowałem takie oto naleśniki:

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru
Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni o z obydwu stron. Ja swoje podałem z dżemem z czarnej porzeczki, bitą śmietaną i golden syrup :)


Smacznego!

sobota, 11 lutego 2012

Karp pieczony w cytrynie

Chociaż to nie Boże Narodzenie, a prawie Wielkanoc, dzisiaj na obiad zapraszam na pysznego karpia zapiekanego w cytrynie :)

Składniki:

  • 1 karp lub inna ryba słodkowodna
  • 2 cytryny
  • pół opakowania przyprawy do ryb Appetita
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 średniej wielkości cebule
  • świeżo zmielony pieprz, sól
Przygotowanie:

Rybę dokładnie oczyścić i wypłukać pod bieżącą wodą, podzielić na mniejsze porcje. Posypać pieprzem, solą i przyprawą do ryb. Wycisnąć sok z jednej cytryny i skropić nim naszą rybę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wsypać do ryby bułkę tartą i wymieszać ją razem z rybą. Drugą cytrynę razem ze skórką pokroić w średniej grubości plasterki i umieścić pomiędzy kawałkami ryby. Cebulę obrać pokroić w grube plastry i zrobić z nią to samo co z cytryną. Przykryć naczynie pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. Piec 60 minut. Podawać z frytkami i dowolną surówką :)


Smacznego!

poniedziałek, 6 lutego 2012

Schab z pieca

Z racji tego, że jutro wypada bardzo ważny dzień, przygotowałem na tę okazję poniższe danie :) Przepis pochodzi z Tej strony, oczywiście prze ze mnie lekko zmodyfikowany.

Składniki:

  • 70 dag schabu bez kości
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 3 cebule
  • 50 dag pieczarek
  • bazylia, pieprz czarny mielony, pieprz cytrynowy
  • mielona ostra papryka
  • czosnek granulowany
  • 3 łyżki masła
  • olej
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • sól
Przygotowanie:

Schab wypłukać, pociąć na plastry, powinno wyjść ok 6 - 7, odciąć tłustą część. Obsypać z każdej strony czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać trochę oleju na patelni i obsmażyć na nim nasz schab z każdej strony na rumiany kolor. Odstawić na bok. Pieczarki opłukać, pokroić w grubsze plastry i wrzucić na patelnię, dodać 2 łyżki masła, ok 1 łyżki bazylii i 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki. Dusić do czasu aż pieczarki całkowicie odparują z wody. Doprawić mielonym pieprzem i solą. Odstawić na bok. Na patelnię po pieczarkach położyć łyżkę masła, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i pokrojone w kostkę papryki. Dodać 1 łyżeczkę bazylii, trochę pieprzu cytrynowego i soli. Dusić 10 - 15 minut na wolnym ogniu. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę pieczarek, Na nie ułożyć schab a na nim paprykę i cebulkę. Na sam wierzch położyć resztę pieczarek. Zalać bulionem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w 180 stopniach C, podawać z pieczonymi ziemniakami.


Smacznego!

A teraz słów kilka o pajęczynach na blogu :)  (tak tak Zmorko, ja wiem że Ty lubisz porządek i pajęczyny to Twój wróg). A więc ta przerwa w zamieszczaniu przepisów wzięła się stąd, że ostatnio zamiast gotowaniem zająłem się bardziej urządzaniem mojego nowego akwarium :) Już prawie jest gotowe, jeszcze brakuje mu kilku dodatków no i czeka aż roślinki urosną :)

W nowym zbiorniku zamieszkały roślinki:

3x Moczarka argentyńska
5x Bakopa karolińska
6x Ludwigia Glandulosa Perennis Red
Vallis Torta
2x Giant Corscrew Vallis
4x Fountain Plant
3x Tiger Lotus Red bulb
Glossostigma  Elatinoides 
 Java Fern

A rybki to:

1x Molinezja ostrousta
5x Czerwonogłówka
2x Zbrojnik L21
2x Angel fish (skalar)
6x Barwniak czerwonobrzuchy
4x Mieczyk




Jak urosną roślinki to pokaże kolejne zdjęcia :)