"Lubili i lubią Polacy kwaśne potrawy; ich krajowi poniekąd właściwe i zdrowiu ich potrzebne" - Łukasz Gołębiowski "Tajemnice kuchni staropolskiej" 1830 rok. Do tych właśnie potraw zalicza się kwasówka, czyli zupa na bazie soku z kiszonej kapusty. Niniejszy przepis pochodzi z książki "Doskonała kuchnia Polski" Marka Łebkowskiego. Polecam wszystkim gustującym w kwaśnych potrawach :)
Składniki:
- 300 ml soku z kiszonej kapusty
- 10 - 15 suszonych grzybów
- 1 cebula
- 4 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki śmietany
- 200 g ugotowanych łazanek
- sól, pieprz
- 1,75 litra wody
Grzyby płuczemy, zalewamy 1 l wody i moczymy 30 minut. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, rumienimy na łyżce masła, dodajemy z ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i liściem laurowym do grzybów, wszystko razem przelewamy do garnka, razem z wodą w której moczyły się grzyby, gotujemy 30 minut. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Wywar przecedzamy przez drobne sito, dodajemy do niego grzyby i cebulę, wlewamy sok z kapusty oraz 0,75 litra wody i zagotowujemy. Mąkę smażymy na łyżce masła, zalewamy 100 ml wody, wlewamy do zupy i doprawiamy ją solą i pieprzem. Na talerzach rozkładamy łazanki, wlewamy zupę, nakładamy po łyżce śmietany i podajemy.
Smacznego!