niedziela, 29 lipca 2012

Leczo

Jedna z moich ulubionych potraw, gdzie oprócz cukinii, mięska i pomidorów obowiązkowo muszą być pieczarki, ogromna ich masa :)

Składniki:

  • 40 dag cienkiej wędzonej kiełbasy
  • 30 - 40 dag wieprzowiny
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 3 - 5 średniej wielkości cukinii
  • 3 - 4 duże czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • ok 40 dag pieczarek
  • przyprawa do leczo Winiary
  • kilkanaście listków świeżego rozmarynu
  • 2 - 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, mielony pieprz
  • olej
Przygotowanie:

Do dużego garnka wlać trochę oleju i go podgrzać, dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulkę i ją zeszklić, następnie dodać pokrojoną w małe kawałki wieprzowinę pozbawioną tłustych części i smażyć ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i w grube plastry pieczarki. Wszystko dusić do czasu aż pieczarki odparują wodę. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i ze 3 liście laurowe. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, wrzucić go garnka, dodać poszatkowany rozmaryn. Po kilku minutach dodać pokrojoną cienką kiełbasę i pokrojoną w półplasterki cukinię, oraz czerwoną paprykę pokrojoną w paski. Po 20 minutach dodać przyprawę do leczo, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i gotować wszystko 15 - 20 minut. Doprawić ostrą papryką, pieprzem i solą. Po 7 - 8 minutach gotowania podawać z chlebem.





















Smacznego!

sobota, 14 lipca 2012

Pieczarki w cieście

Kiedy wczoraj zobaczyłem przepis na te pieczarki na blogu Uwielbiam gotować od razu wiedziałem, że w ten weekend na 100% pojawią się na stole :) Wyglądają bardzo apetycznie i są bardzo smaczne. Polecam jako pyszną przekąskę podawaną zarówno za ciepło jak i na zimno. Moja wersja prawie niczym nie różni się od oryginału, jedynie zastąpiłem słodką paprykę, papryką ostrą :) 

Składniki:

  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka
  • olej słonecznikowy do smażenia
Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, jeśli są zbyt duże przekroić na pół. Z jajek, mąki, mleka i 4 łyżek oleju, wyrobić mikserem ciasto. Powinno mieć ono gęstą konsystencję, doprawić solą, pieprzem i papryką. W rondelku mocno rozgrzać sporą ilość oleju słonecznikowego, pieczarki zaburzać w cieście tak aby dokładnie je pokryło i wkładać do gorącego oleju. Smażyć aż z każdej strony będą posiadały złoty kolor. Kiedy bedą gotowe wyjmować i układać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło lub zimno z sosem słodko kwaśnym lub z jakim preferujecie :)


Można podawać tak :)


Lub tak :)

Smacznego!

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak na butelce piwa

Od dawna chodziła za mną ta potrawa. Nie robiłem jej tylko dlatego, że nie wiedziałem jak się sprawdzi podczas pieczenia mój piekarnik gazowy. Jednak postanowiłem dzisiaj spróbować zrobić tego kurczaka a jednocześnie przekonać się na ile dobry jest mój piekarnik do przygotowania tego kurczaka. Jak widać poniżej wyszedł dosyć mocno podpieczony, ale w smaku jest wyśmienity :) Polecam mocno!

Składniki:

  • średni kurczak (ok 1,5 kg)
  • butelka jasnego piwa
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 5 łyżki oleju
  • sól, mielony pieprz
Przygotowanie:

Kurczaka umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać składniki marynaty (miód, olej, czosnek, kminek, majeranek, mielony pieprz i trochę soli). Natrzeć marynatą kurczaka i jeśli mamy czas to wstawić go na kilka godzin do lodówki. Jeśli nie to od razu nadziać go na naszą butelkę z piwem tak jak na zdjęciu. Wcześniej umyć dokładnie naszą butelkę z piwem i usunąć z niej wszelkie etykiety. Kiedy Kurczak będzie już na butelce, otworzyć ją i całość ustawić w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 1,5 godziny (zgodnie z zasadą 1 kilogram kurczaka pieczemy 1 godzinę, a 1,5 kilograma pieczemy 1,5 godziny). Podczas pieczenia z butelki powinno wydobywać się piwo polewając naszego kurczaka. Jeśli proces będzie zbyt słaby możemy go zwiększyć, dodając do piwa w butelce trochę soli. Podajemy na ciepło z młodymi ziemniakami i jakąś surówką :)


Smacznego!

niedziela, 8 lipca 2012

Mięsko zapiekane w sosie musztardowo keczupowym

Ostatnio angielska pogoda nie rozpieszcza mieszkańców wysp, a wręcz przeciwnie prawie codziennie na nasze głowy spada dosyć duża porcja deszczu. Słońce to rzadkość w ciągu ostatnich kilku tygodni. Ale na targu pojawiły się już młode ziemniaki, świeży kalafior, czy fasolka szparagowa :) Więc codziennie do obiadu są jakieś świeże warzywka :) Od 2 tygodni chodzę na siłownię, więc oprócz warzywek przydało by się jakieś dobre mięsko, aby potem mieć siły ćwiczyć :) Dzisiaj pyszna wieprzowinka w sosie musztardowo keczupowym.

Składniki:

  • .75 dag chudego mięska wieprzowego
  • 3 łyżki musztardy miodowej (Kamis)
  • 1/3 szklanki keczupu łagodnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka majeranku (suszonego lub świeżego)
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • sól
  • 1/2 szklanki oleju

Przygotowanie:

Mięsko umyć, osuszyć, odciąć tłuste części i podzielić na większe kawałki. Przełożyć do głębokiej miski, dodać do niego czosnek granulowany, musztardę, keczup, majeranek i ostrą paprykę. Wymieszać ze sobą składniki i wstawić do lodówki na 2 godziny. Mięsko wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać do niego 1/2 szklanki bułki tartej, olej i pokrojoną w grubsze półplasterki cebulkę, posolić według uznania. Wszystko wymieszać. Wierzch posypać pozostałą bułką. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. Piec 1 godzinę i 20 minut. W połowie pieczenia zamieszać nasze mięsko, ponownie przykryć i dokończyć pieczenie. Podawać z młodymi ziemniakami i ogórkami.



Smacznego!