niedziela, 3 listopada 2013

Kurczak w brzoskwiniowej glazurze

Pomysł na takiego kurczaka widziałem kilka tygodni temu w jednym z kulinarnych programów telewizyjnych a dokładnie o kuchni Stanów Zjednoczonych Ameryki. Zaciekawiło mnie bardzo połączenie składników, więc dzisiaj na obiad i ja zaserwowałem sobie takie danie. Zapraszam.

Składniki:

Marynata:

  • pół szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki tymianku suszonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • łyżka soli
Sos brzoskwiniowy:

  • 25 dag selera naciowego (najlepiej same łodygi)
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 1 cebulka
  • 2 puszki pokrojonych brzoskwiń razem z syropem
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
Do tego wszystkiego 4 udka z kurczaka lub 2 duże piersi z kurczaka

Przygotowanie: 

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W głębokiej misce dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty i wsadzić do niej kurczaka. Dokładnie pokryć mięso marynatą i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Kurczaka wyjąć z lodówki jeszcze raz przemieszać z marynatą i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 40 - 60 minut może trochę dłużej. W woku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulkę i podsmażyć. Łodygi selera pokroić w paski i dodać do cebuli. Dusić 10 minut. Następnie dodać pokrojoną paprykę i dusić kolejne 5 - 7 minut. Na koniec dodajemy nasze brzoskwinie wraz z syropem, mieszamy z resztą składników sosu i dusimy 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie przelewamy sos do wysokiego naczynia i wszystko ze sobą miksujemy blenderem. Ponownie podgrzewamy i doprawiamy solą. Kurczaka podajemy z ziemniakami bądź ryżem polanego naszym sosem.





Smacznego!



4 komentarze:

Sylwia pisze...

nie wiem nie przepadam za udkami a moje dziady generalnie za mięsem na słodko ale ja mam ochotę zrobic schab ze śliwką najwyżej sama będę szamała :-) robiłeś kiedyś ?

Mariusz pisze...

Schab robiłem o tu http://mezczyzna-gotuje.blogspot.co.uk/2011/12/schab-pieczony-ze-sliwka.html :)

Marzynia Mamcia pisze...

Widzę, że brzoskwinie ostatnio rządzą...

Andrzej Zawadzki pisze...

Wygląda bardzo interesująco, ciekaw jestem smaku, muszę kiedyś spróbować przygotować podobny sos. Pozdrowienia.