Archive
-
►
2022
(1)
- ► października (1)
-
▼
2013
(15)
- ► października (2)
-
►
2012
(28)
- ► października (1)
-
►
2011
(48)
- ► października (5)
-
►
2010
(41)
- ► października (5)
-
►
2009
(45)
- ► października (2)
Popularne posty
Szukaj na tym blogu
Obserwatorzy
niedziela, 27 stycznia 2013
300 litrów Malawi cichlids
Dzisiaj wpis nie kulinarny, a akwarystyczny :) Przedstawiam Wam moje nowe akwarium o pojemności 300 litrów, a w nim Malawi cichlids :)
niedziela, 20 stycznia 2013
Popcorn chicken
Zwykle kurczaka w tej postaci jemy zamawiając co w jednym z brytyjskich fast foodów. Ale nigdy nie wiadomo, co oni tam dokładnie dodają, więc dzisiaj postanowiłem sam zrobić taki popcorn z kurczaka, a że wyszedł bardzo dobry pokaże i Wam jak go zrobić :) Wykonując ten przepis wzorowałem się również na przepisie Joasi :)
Składniki:
- 1 lub 1,5 piersi kurczaka
- 4 łyżeczki przyprawy kebab gyros
- sól, pieprz
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- mąka
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w grubszą kostkę (mniej więcej 2x2 centymetry). W rondelku zagotować osoloną wodę i dodać 2 łyżeczki przyprawy kebab gyros. Dodać pokrojoną pierś i gotować 15 - 20 minut. Po ugotowaniu odcedzić. W miseczce zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe (mleko, jajko, 2 łyżeczki przyprawy kebab gyros, trochę soli, pieprzu oraz mąkę), tak aby ciasto wyszło trochę gęściejsze niż normalnie na naleśniki. Płatki kukurydziane dokładnie pokruszyć, lub zmielić i przesypać na talerzyk. Odcedzonego kurczaka zamaczać w cieście naleśnikowym i obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju na rumiany kolor. Podawać z frytkami i keczupem :)
Smacznego!
niedziela, 6 stycznia 2013
Sałatka z makaronem orzo
Sałatka robiona na dzisiejszą kolację, smaczna i szybka. Przy okazji wykorzystałem bardzo ciekawy makaron orzo, który przypomina do złudzenia ryż :)
Składniki:
- 3/4 szklanki makaronu orzo
- 1/3 długiego ogórka
- mała puszka kukurydzy
- 3 plasterki szynki wędzonej, ja użyłem "szynki z kija"
- 5 plasterków żółtego sera
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebulka
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i polać zimną wodą. Dokładnie odcedzony przełożyć do głębokiej miski. Do makaronu dodać pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulkę i paprykę, oraz kukurydzę. Ser i szynkę również pokroić na drobną kostkę i to samo zrobić z ogórkiem, dodać do reszty składników. Wszystko ze sobą wymieszać, dodać majonez i doprawić solą oraz pieprzem i ponownie dokładnie ze sobą wymieszać. Można na kilka minut wstawić do lodówki lub od razu podawać z pieczywem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)
O mnie
Mam na imię Mariusz. Lubię spędzać wolny czas w kuchni lub przy dobrym filmie :) A tutaj będę dzielił się z Wami moimi przepisami :)