sobota, 31 maja 2014

Paneer Bhurji

Dzisiaj coś specjalnego dla wielbicieli kuchni indyjskiej i średnio ostrych smaków oraz wegetarian. Danie to wykonywane jest z tradycyjnego indyjskiego sera paneer,  przypomina formą pastę. Przepis pochodzi z TEJ strony. Zapraszam.

Składniki:

  • 20 dag startego sera paneer
  • 1 drobno posiekana cebulka
  • 1 drobno posiekana zielona papryczka chili
  • 1 drobno posiekany pomidor
  • szczypta kurkumy w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • szczypta mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1/4 łyżeczki suszonej lub w proszku kozieradki (ja użyłem w proszku)
  • szczypta gram masala
  • 4 - 5 łyżek mleka nisko tłuszczowego
  • sól
  • 1/2 łyżki oleju
  • posiekane świeże liście kolendry do ozdobienia, lub tak jak w moim przypadku świeży koperek
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulkę i papryczkę chili. Smażymy do czasu, aż cebulka zrobi się nam szklista i dodajemy kurkumę, mieloną papryczkę chili, kminek, kolendrę oraz kozieradkę. Wszystko razem mieszamy i dodajemy posiekanego pomidora. Dusimy wszystko razem aż pomidor nam zmięknie, około 3 - 4 minut. Dodajemy starty ser paneer i dokładnie mieszamy. Smażymy 2 - 3 minuty. Dodajemy mleko, zwiększamy ogień i mieszając dusimy do czasu aż mleko nam odparuje a ser nie będzie się przyklejał do patelni. Dodajemy szczyptę gram masala i mieszamy. Dekorujemy liśćmi kolendry lub koperku. Podajemy na gorąco. Ja podałem z pieczywem czosnkowym.


Smacznego!

sobota, 24 maja 2014

Żeberka po wiedeńsku

Sezon grillowy już na dobre rozpoczęty, czemu sprzyja letnia pogoda. Więc dzisiaj chcę Wam zaproponować pomysł na pyszne żeberka z grilla. Ponieważ w Anglii pogoda w ten weekend trochę nie dopisała, ja swoje żeberka przygotowałem w piekarniku. Oryginalny przepis jest na żeberka z grilla. Przepis pochodzi z książki Marka Łebkowskiego "Doskonała Kuchnia Polska"

Składniki:

  • 2 kilogramy żeberek wieprzowych
  • 100 ml keczupu
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml ciemnego piwa
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Czosnek obieramy, miażdżymy, mieszamy z keczupem, olejem, miodem, piwem, musztardą, curry, papryką, ziołami oraz szczyptą soli i pieprzu. Żeberka płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki z dwoma żebrami, obtaczamy w marynacie, odstawiamy do lodówki na 2 - 3 dni. Codziennie obracamy je w marynacie. Zamarynowane żeberka kładziemy na ruszcie, pieczemy na grillu z obu stron, smarując je marynatą. Gdy się zrumienią z obu stron, podajemy je z pieczonymi ziemniakami, marynowanymi papryczkami i korniszonami. Ja żeberka przygotowałem w piekarniku. Włożyłem je do naczynia żaroodpornego i posmarowałem z wierzchu marynatą. Przykryłem naczynie, wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłem przez 50 minut. Następnie odwróciłem żeberka na drugą stronę, posmarowałem ponownie marynatą i pod przykryciem piekłem kolejne 50 minut. Żeberka wychodzą pyszne z lekką nutą miodu i piwa. Polecam.


Smacznego!


piątek, 16 maja 2014

Wątróbka duszona z jabłkami

Wątróbka należy do tych rzeczy na które muszę mieć naprawdę dużą ochotę żeby sobie ją przyrządzić. Robię ją bardzo rzadko, ostatnio kilka lat temu. Dzisiaj przepis z jabłkiem i cebulką, zapraszam.

Składniki:

  • 70 dag wątróbki wieprzowej
  • 4 jabłka
  • 4 cebule
  • 2 szklanki mleka
  • 3 - 4 łyżki smalcu
  • łyżeczka masła
  • mąka
  • łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Wątróbkę opłukać pod bieżącą wodą. Następnie usunąć wszystkie żyły, są one twarde i niesmaczne. Najłatwiej zrobić to, krojąc wątróbkę odkrawając kolejne plastry z zewnątrz, tak że na końcu zostanie nam sam środek z żyłami. Następnie pokroić w mniej więcej 2 centymetrowe kawałki i zalać mlekiem. Odstawić na co najmniej 2 godziny. Wątróbkę zalewamy po to aby straciła swoją gorycz. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy jabłka na rumiany kolor. Tak przygotowane jabłka wykładamy do rondelka i posypujemy majerankiem. Cebulę kroimy na półplasterki i smażymy na łyżce smalcu aż się zeszkli. I przekładamy do jabłek. Wątróbkę odcedzamy z mleka, obtaczamy każdy kawałek w mące i smażymy na mocno rozgrzanym smalcu 3 minuty z każdej strony. Dodajemy do rondelka. Całość zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem 5 - 10 minut, co jakiś czas mieszając. Podczas całego procesu smażenia i duszenia nie solimy ani nie pieprzymy wątróbki. Sól powoduje, że wątróbka staje się twarda. Gotowe danie doprawiamy dopiero na talerzu. Podajemy na ciepło z ziemniakami lub chlebem.


czwartek, 15 maja 2014

Makaron z białym serem

W moim rodzinnym domu każdy miał swoje popisowe dania. I tak mama robi pyszne naleśniki i gotuje wyśmienitą zupę pomidorową, mój nieżyjący już brat potrafił wyczarować cuda z cienkiej kiełbasy. Natomiast mój tato najlepiej przyrządza placki ziemniaczane, zupę grochową no i to danie, które zaraz Wam przedstawię :) Danie bardzo proste w wykonaniu, dla niektórych dziwne jeśli chodzi o składniki a dla mnie po prostu kojarzące się jednoznacznie z dzieciństwem. Przedstawiam Wam makaron z białym serem :)

Składniki (na około 2 - 3 porcje):

  • pół paczki makaronu (ja użyłem świderki)
  • 2 cebule
  • ok 15 dag surowego boczku w plasterkach
  • 20 dag białego sera
  • 3 - 4 ziemniaki
  • trochę smalcu
  • sól
Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w kostkę tak jak do zupy i ugotować w osolonej wodzie tak aby się nie rozgotowały. Cebulkę pokroić w kostkę, również uczynić to samo z boczkiem i zarumienić na smalcu. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Na talerz wyłożyć porcję ciepłego makaronu, posypać ugotowanymi ziemniakami, oraz boczkiem z cebulką. Na wierzch zetrzeć na tarce biały ser. Wszystko delikatnie posolić, podawać na ciepło.


Smacznego!

poniedziałek, 12 maja 2014

Karkówka w piwnym sosie z żurawiną

Bardzo rzadko w naszym domu na stole gości karkówka, jeśli już to w postaci grilowanej. Jakiś czas temu znalazłem ten przepis i dzisiaj postanowiłem go przygotować. Oczywiście lekko modyfikując formułę :) Karkówka wyszła bardzo pyszna, soczysta z lekką nutą miodu. Zapraszam i polecam.

Składniki:

  • około kilograma karkówki
  • 3 cebule
  • 1 ostra papryczka (ja użyłem połówkę papryczki jalapeno)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 litra piwa Perła miodowa lub Trybunalskie miodowe (oba piwa pochodzą z mojego regionu i mają fajny miodowy smak, który udziela się gotowanej w tym piwie karkówce), jeśli nie znajdziecie możecie użyć każdego rodzaju jasnego piwa, ale smaku miodu już nie będzie :P
  • 15 dag suszonej żurawiny
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • mąka, olej
  • szklanka bulionu warzywnego
Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w grubsze plastry, obsypujemy ją solą pieprzem i słodką papryką. Na patelni mocno rozgrzewamy olej, oprószamy kawałki karkówki mąką i smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Karkówkę przekładamy do głębokiego garnka. Na oleju ze smażenia karkówki podsmażamy cebulkę i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy piwem, bulionem warzywnym i dodajemy pokrojoną w kostkę papryczkę. Dodajemy żurawinę i mielony kminek. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu około godziny, aż mięsko będzie miękkie i sos nam zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w dowolnych kombinacjach.



Smacznego!