niedziela, 25 stycznia 2015

Pączki z bananami

Jako że wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, dzisiaj pokażę Wam fajną propozycję na ten dzień. Paczki te robi się bardzo szybko i tak samo szybko znikają z talerza. Przepis na pączki zaczerpnąłem ze strony Taste of home Zapraszam i smacznego!

Składniki:

Na posypkę:

  • 3/4 filiżanki cukru
  • 1/4 filiżanki cukru brązowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
Na ciasto:

  • 2 filiżanki mąki
  • 3/4 filiżanki cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 zmiksowane banany
  • 1/2 filiżanki pełnotłustego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

W małej salaterce wymieszać ze sobą składniki posypki i odstawić. W dużej misce wymieszać ze sobą pięć pierwszych składników. W trzeciej salaterce rozkłócić jajko, dodać mleko, olej i banany i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać. Mokre składniki przełożyć do suchych i je ze sobą dokładnie wymieszać na jednolitą masę. W rondelku lub frytkownicy dobrze rozgrzać olej, nakładać nasze ciasto łyżką i tak powstałe pączki smażyć z obydwu stron 45 - 60 sekund. Jeśli olej będzie zbyt gorący, zmniejszamy ogień. Usmażone pączki osuszamy na ręcznikach papierowych i obtaczamy w posypce. Podajemy z gorącą kawą :)


Smacznego!

sobota, 24 stycznia 2015

Kaczka w miodzie po staropolsku

"Kaczki młode też są daniem smacznem  i w najlepszych jadłospisach figurować mogą" - Maria Disslowa, 1930 r.

A więc zapraszam na pyszną kaczkę.

Składniki:

  • 1 sprawiona kaczka (około 2kg)
  • 200 g cebuli
  • 200 g marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 500 ml miodu pitnego (ja użyłem trójniaka)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Kaczkę płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, wyjmujemy po 30 sekundach i odstawiamy na 2 godziny. Cebulę i marchew obieramy, płuczemy i kroimy cebulę na plasterki a marchewkę na grubsze paski. Natkę płuczemy. Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem z zewnątrz i od środka, rumienimy na maśle z każdej strony. Do wnętrza kaczki wkładamy liście laurowe i natkę pietruszki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę i marchewkę, kładziemy na nich kaczkę i polewamy ją miodem pitnym. Zakrywamy naczynie przykrywką i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut. Upieczoną kaczkę wyjmujemy z naczynia, odcedzamy nasz sos do rondelka. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 2 łyżkami wody, dodajemy do sosu, dodajemy miód i gotujemy aż sos nam zgęstnieje. Kaczkę dzielimy na porcję, kładziemy na talerz i polewamy ciepłym sosem. Podajemy z puree ziemniaczanym. 



Smacznego!

sobota, 17 stycznia 2015

Wieprzowina słodko kwaśna

Dzisiaj powiało w mojej kuchni lekką nutą orientu, przygotowałem bardzo pyszne danie, złożone z prostych składników, komponujących się w pyszny bukiet smaku, który każdego zachwyci. Pomysł na to danie znalazłem jakiś czas temu w jednej z brytyjskich gazet kulinarnych.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 60 dag chudej wieprzowiny, pokrojonej w drobne kawałki
  • 1 puszka ananasa w soku własnym
  • 120 ml sosu pomidorowego (może być koncentrat)
  • 60 ml sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki białego winegret
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub sezamowego
  • 1 czerwona cebula pokrojona w półplasterki
  • 2 białe cebule pokrojone w 2,5 cm długości kawałki
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone w prasce
  • 1 czerwona i 1 zielona papryka pokrojone w średniej wielkości kostkę
  • garść orzeszków ziemnych
Przygotowanie:

Ubijamy jajko z połową mąki kukurydzianej i łączymy z pokrojoną wieprzowiną. Odsączamy ananasa, zostawiamy 2 łyżki soku, resztę soku odstawiamy. Do dwóch łyżek soku z ananasa dodajemy pozostałą mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Dodajemy do tego sos pomidorowy, sos sojowy i winegret. Całość mieszamy i odstawiamy. Na średnim ogniu rozgrzewamy wok, dodajemy 1 łyżkę oleju z orzeszków ziemnych lub sezamowego i dodajemy wieprzowinę. Smażymy cały czas mieszając, aż wieprzowina nam się zarumieni, prawie zbrązowieje. Przekładamy wieprzowinę do miski, czyścimy wok. Ponownie rozgrzewamy wok, dodajemy resztę oleju i dajemy cebulkę oraz czosnek, smażymy cały czas mieszając, kiedy cebulka zacznie robić się miękka dodajemy paprykę i dalej smażymy, do czasu aż papryka nam zmięknie. Kiedy papryka będzie już prawie miękka, dodajemy wieprzowinę, pokrojonego w kostkę ananasa, mieszankę sosu sojowego, octu i sosu pomidorowego oraz pozostały sok z ananasa. Dodajemy garść orzeszków ziemnych. Smażymy do czasu, aż sos zacznie nam gęstnieć. Podajemy z ryżem lub noodle.


Smacznego!